Een samenleving die stilstaat, gaat achteruit. Als lokale politicus wil ik er voor zorgen dat Zaventem verder ontwikkelt en ontplooit tot een ambitieuzere, hechtere en groenere gemeente.

Van 1 naar 30 hectare toegankelijk groen

Als voorzitter voor de commissie Ruimtelijke Ordening in de gemeenteraad pleit ik voor groen boven grijs. We beschermen onze beperkte open ruimtes en we werken actief aan de uitbreiding van het toegankelijk groen door het opkopen en bebossen van gronden (zoals het Zeenpark, Park Liekendaal en Zavelbos). Deze legislatuur gaan we naar liefst 30 ha groene ruimte en 36.000 bomen - een boom voor elke Zaventemnaar! Daarvoor hebben we partners nodig. Zo bracht ik het schepencollege in contact met Forest Forward, een organisatie die samenwerkingen maakt tussen o.a. lokale besturen en privé- investeerders. Kort samengevat investeren lokale bedrijven in groencreatie om hun CO2-uitstoot te compenseren en te werken aan hun ecologische voetafdruk. Kortom, een win-winsituatie waar ik bijzonder trots op ben!

Van multiculturele naar interculturele gemeente

Nederlands is en blijft de voertaal binnen onze gemeente. Het is dan ook belangrijk om binnen een groter wordende multiculturele samenleving de Vlaamse cultuur te beschermen en te werken aan een echte interculturele samenleving. Dit kan enkel door een actieve integratie, een evenwicht tussen rechten en plichten en het creëren van voldoende ontmoetingskansen. Via Vlaamse subsidies willen we het aanbod aan Nederlandse taallessen vergroten en meer anderstalige kinderen en jongeren naar het Zaventemse jeugd-, cultuur- en sportaanbod leiden. Daarnaast stimuleren we interculturele ontmoetingen via ons buurthuis Mozaïek. Bovenop onze aangeworven buurtwerker (één van mijn speerpunten tijdens de campagne van 2018) versterken we de werking in 2023 met de aanwerving van een jeugdwerker. Maar het werk is nog lang niet af. Als voorzitter van de commissie Integratie pleit ik voor meer middelen en een ruimer aanbod rond integratie in de volgende legislatuur.

Duurzaam investeren zonder uw belastingen te verhogen

In deze legislatuur investeren we 80 miljoen euro, bouwen tegelijk de schuld verder af en behouden ons laag belastingtarief (in Zaventem betaalt u de laagste belastingen van Vlaams-Brabant). Dit ondanks het feit dat we door de coronapandemie minder inkomsten genereerden, grotendeels te wijten aan het (deels) wegvallen aan de luchthavengerelateerde taksen (parking- en hoteltaks). Daarnaast speelde de energiecrisis ook onze gemeente parten. Via o.a. de verledding van de straatverlichting en de vergroening van het gemeentelijk wagenpark zetten we stappen in de goede richting. Als voorzitter van de commissie Financiën hou ik nauwgezet de financiële status van onze gemeente in de gaten, want we mogen de volgende generaties niet opzadelen met onze schulden.

De vervuiler betaalt, de sorteerder wordt beloond

97% van de gebruikers van onze recyclageparken komt toe met het gesubsidieerde tarief van 25 euro per jaar. Daarnaast zorgde de invoering van de p+md- zak voor een daling van 15% van het restafval en een stijging van 38% van het p+md-afval. Kortom, enkel de echte vervuilers worden geconfronteerd met hogere tarieven. Daarnaast is het opgeruimde gewicht van de sluikstortgevallen met 25% afgenomen in de voorbije twee jaar. Als lid van de raad van bestuur van Interza wil ik bekijken hoe we in de toekomst onze kwalitatieve dienstverlening verder kunnen verduurzamen en optimaliseren.

Naar een zorgzame gemeente met een sterke eerstelijnszone

Samen met lokale besturen, de huisartsen en talrijke vrijwilligers stond onze eerstelijnszone in voor de uitrol van de vaccinatiecampagne en de contact tracing. Een boeiende maar zeer uitdagende periode, waarbij we niet genoeg kunnen benadrukken hoe belangrijk de hulp en inzet was van honderden vrijwilligers. Vanuit een recente omgevingsanalyse werken we aan ‘quick wins’ en langetermijnplannen, die we in dialoog met het gemeentebestuur willen uitvoeren. Het is cruciaal om richting de volgende legislatuur te bekijken wat we in Zaventem beter kunnen doen voor de gezondheid en het welzijn van onze inwoners. Sinds de coronacrisis staat het hele welzijnsgegeven (gelukkig) hoog op de politieke agenda. We mogen dit niet lossen!